tiistai 20. joulukuuta 2022

Hauki kangaskassi | Silkkipaino | Desing Tekstiili

 Haukisaalis - Kangaskassi - Silkkipainolla

Olin joskus lapsena ottanut ensimmäisellä digikamerallani kuvan setäni kalastamista hauista, joiden päät oltiin laitettu aurinkoon kuivumaan. Kuva oli minulla tallessa ja sen inspiroimana piirsin Haukisaalis- printin, jota aioin käyttää silkkipainamiseen. Printti oli mustavalkoinen, niin päätin tehdä kahdet seulat, valkoiselle- ja mustalle kankaalle painamiseen.

Tein Printistä kaksi versiota, joista tein pdf - tiedostot. Kuvat tulostettiin muoville suurkuvatulostimella.


Valitsin koulusta 2 oikean kokoista, käytettyä seulaa. Seuloihin pitää tehdä rasvanpoisto.


Seulat kalvoitetaan laittamalla niihin valoitusemulsio pimiön tiloissa. Seulojen kuivuttua kuvat valoitetaan niihin kiinni. Lopuksi emulsio pestään pois.


Valmiit seulat

Musta väri:
Kiloa kohti 20g pigmenttiväriä
100g peruspastaa ja 20g mustaa pigmenttiväriä

Valkoinen väri: 
200g valkoista peittoväriä(+2rkl)
100g peruspastaa

Kuultopasta sopii vaalealle kankaalle

Teippasin kankaanpalat kiinni pöytään, ja laitoin merkit jotta tiedän mihin kohtaan kangasta seulat asetetaan.


Väriä laitetaan runsaasti seulan yläosaan, josta se sitten vedetään lastalla vinosti.Yhden vedon jälkeen lastaa taputetaan alustaan, joka poistaa ylimääräisen värin. Tein itse keksi vetoa seulalla. Tein kolme kassia kerralla. Valkoista väriä käytettäessä seula pitää pestä välissä, koska valkoinen väri tukkii sen helposti.


Kun kankaat ovat kuivuneet, kuva kiinnitetään prässäämällä.


Halusin tehdä kangas tägejä kasseihin. Tulostin nauhalle omaa logoa. Huomasin että olisi ensin pitänyt tulostaa logot paperille, jotta olisin saanut aseteltua nauhat oikeisiin kohtiin. Tässä suurin osa logoista meni vinoon. Sain kuitenkin pari hyvää, joita ompelin kasseihin. 
   Myöhemmin tein myös mustia kasseja, ja tulostin logoa mustalle nauhalle. Nauha piti kuitenkin käsitellä ensin esikäsittelyaineella, joka aiheutti nauhan kovettumisen, ja myöhemmin rikkoontumisen...


Pitkä kangaspala oli helppo taittaa ja saumuroida yhteen.


Tein kasseihin pohjat. Huomasin että jatkossa olisi helpompi leikata kulmat suoraan kankaaseen ja vasta sitten ommella kulmat.


Kassin kahvat

Halusin tehdä kasseista vähän erilaisia, niin päätin tehdä sisälle taskun. Kassiin mahtuu avaimet tai puhelin ja itse kassin voi taitella taskuun sisälle.


Valmis kassi


Tein kasseihin hintalabelit pesuohjeilla.


Koska mustien kassien logonauhat epäonnistuivat, tulostin logon taskuihin. Käytin mustissa kasseissa silkkipainossa harmaata helmiäisväriä, joka näytti kivemmalta kuin perus valkoinen. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti