perjantai 3. toukokuuta 2019

Esiintymistaitojen ABC

Mitä kannattaa huomioida:



  • Kuuluva ääni

Ota ryhdikäs asento. Sen auttaa ääntäsi kantamaan paremmin ja saa sinut myös näyttämään ryhdikkäältä. Kannattaa kiinnittää myös huomiota puheen tempoon ja äänenpainoihin.

  • Valmistaudu

Ota etukäteen selvää millaiselle yleisölle esiinnyt. Näin tiedät millä tasolla asiasta kannattaa puhua ja mitä asioita on hyvä selittää tarkemmin. Esitykseen kannattaa valmistautua hyvissä ajoin ja harjoitella esityksen puhumista läpi. Kannattaa myös tehdä käsikirjoitus. Esitystä varten voi myös tehdä muistiinpanoja ja ottaa ne mukaan esitystilanteeseen. Silloin voit esim. yliviivata asiat jotka olet jo käynyt läpi. Ota esiintymiseen mukaan esimerkkejä, vertauksia ja tarinoita.

  • Esityksen ulkoasu

Onko esitys teksti-, kuva-, vai puhepainotteinen. Yleisö ei välttämättä jaksa lukea liikaa tekstiä ja samalla on vaikea huomioida esiintyjää. Kuvapainotteinen materiaali vaatii esiintyjältä enemmän etukäteisharjoittelua.


  • Sanaton viestintä ja katsekontakti

Esiintyessä kannattaa kiinnittää huomiota ilmeisiin, eleisiin, liikkeisiin, tilan käyttöön, katseeseen ja  vartalon asentoon.


  • Kuuntele yleisöä

Esityksen yhteydessä kannattaa kuunnella ja seurata yleisön reaktioita. Yleisön sanaton viestintä kertoo esim. pitäiskö esitystä nopeuttaa tai hidastaa ja milloin kannattaa pitää pieni tauko.


  • Ota ja pyydä palautetta

Esityksen aikana kannattaa kerätä palautetta seuraamalla yleisön reaktioita. Esiintymisen jälkeen on myös hyvä kysyä kuulijoilta, mitä esityksestä jäi mieleen tai mitä oppeja he aikovat hyödyntää.



Lähteitä:
Kuulu: 10 vinkkiä esiintymiseen
Messukeskus: Loista estraadilla - 5 vinkkiä esiintymiseen





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti