torstai 12. maaliskuuta 2020

Sommittelu valokuvassa

Valokuvaus
Hyvässä valokuvassa kannattaa huomioida seuraavat seikat:
  • Sommittelu
  • Valo ja varjo
  • Ilmaisu
  • Asento
  • Tarina/viesti

Sommittelu

1/3 -sääntö:
Kuva jaetaan yhdeksään yhtä suureen osaan pysty- ja vaakasuunnassa. Viivojen neljälle risteyskohdalle voidaan asettaa kuvan sommittelun kannalta tärkeitä tapahtumia. Näin voidaan saada kuvaan enemmän jännitettä, voimaa ja mielenkiintoa kuin sommittelukohtien asettamisella keskelle kuvaa.
3-asteen sääntö omissa valokuvissani

Katkaistu kompositio: 
Tiukka rajaus. Kaikkea ei tarvitse mahduttaa kuvaan, mutta katsojan pitää kuitenkin saada selvää, mitä kuvassa on.
Esimerkki katkaistusta kompositiosta

Lukusuunta:
Valokuvaamisessa on hyvä huomioida lukusuunta eli ylhäältä alas ja vasemmalta oikealle. Näin pystytään ohjailemaan katsojan katsetta.
Valokuvan lukusuunta

Ilmaperspektiivi:
On syvyysvaikutelma, joka syntyy kaukaisten kohteiden näkymisestä sitä vaaleampina ja sinertävämpinä mitä kauempana ne ovat. Valokuvan tärkeimmät asiat keskittyvät kuvan alaosaan ja yläosa toimii yleensä taustana, se on tyhjä tai vaalea.
Ilmaperspektiivi valokuvassa

Kontrasti/Kontrastiparit:
Valokuvissa tehokeinona voi käyttää värien kontrastipareja kuten vaalea-tumma, musta-valkoinen, kylmä-lämmin
kontrastiparit valokuvassa


Horisontaaliset linjat:
On vaakasuora viiva. Siihen liitetään tasapaino, kylmyys, laakeus, litteys, rauhallisuus ja pysyvyys.

Vertikaaliset linjat:
On pystysuora viiva. Se koetaan korkeaksi nousevaksi ja juhlalliseksi, lämpimäksi sekä liikkuvaksi.


Diagonaaliset linjat:
On lävistäjän suuntainen vino viiva. Sillä on taipumus dramaattisuuteen, vilkkauteen ja toimintaan.




Vanitas:
Asete kuvia, jotka aiheillaan muistuttavat ihmisen kuolevaisuudesta, elämän lyhyydestä ja maallien rikkauden katoavaisuudesta.
Vanitas teos esimerkki, lähde: Wikipedia

Sommittelu:
On kuvallisten elementtien järjestämistä mielekkääksi kokonaisuudeksi kuvapinnalla. Sitä voi verrata dramatisointiin esittävissä taiteissa. Sommittelun peruselementit ovat piste, viiva, pinta ja volyymi. Elementtien muuttujina ovat koko, muoto, sijainti, suunta, lukumäärä, tiheys ja välimatka. Sommittelussa voi käyttää apuna seuraavia keinoja: jännite, rytmi, tasapaino, tila, liike sekä aika.
Sommittelun esimerkki. Lähde:wikipedia

Kuva-ala:
On kuvassa näkyvä alue.
Huomioi koko ala (pääelementit), 
tyhjä tila (mikä on kuvan tarkoitus, 
antaa kohteelle enemmän huomiota, sommittelun väline),
Kuva-ala


Arvoperspektiivi:
On kuvaustapa, jossa henkilöiden koko kuvapinnalla on suhteessa heidän sosiaaliseen, poliittiseen tai uskonnolliseen asemaan. Hallitsija kuvataan suurempana kuin alamaiset, yleensäkin tärkeät henkilöt kuvataan suhteessa kookkaampana kuin ympäristö tai vähemmän tärkeät hahmot.
Arvoperspektiivi


Kultainen leikkaus:
Kultainen suhde saadaan, kun jana jaetaan kahteen osaan siten, että lyhyemmän osan suhde pienempään osaan on sama, kuin pidemmän osan suhde koko janaan. Yksinkertaistettuna kultainen leikkaus tarkoittaa janan jakoa suhteessa 2:3
Kultainen leikkaus & Fibonaccin lukujono
Fibonaccin lukujono:
Lasketaan yhteen kaksi edellistä lukua, ja näin saadaan seuraavan luvun arvo. Fibonaccin lukujonon ensimmäiset yksitoista lukua järjestyksessä ovat 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55. Jonon kahden peräkkäisen luvun suhde lähestyy kultaista leikkausta.

Semiotiikka:
Semiotiikka purkaa kuvan osiin ja tulkitsee sen merkkejä ja niiden muodostumisprosessia suhteessa yhteiskuntaamme ja kulttuurimme rakenteisiin. Merkit voivat olla tunnusmerkkejä, luonteenpiirteitä, ilmauksia, merkityksiä, jne. Semiotiikka korostaa merkityksen jatkuvaa tuottamista. Teos ei ole suljettu viesti, vaan se on sen tulkinnassa muodostuvie useita merkityksiä.



Lähteet:
Wikipedia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti